Program Smart Arabic Learning / Norshida Hashim, Syahirah Almuddin and Noorshahida Wahab - Hashim, Norshida; Almuddin, Syahirah; Wahab, Noorshahida (UiTM Cawangan Negeri Sembilan Kampus Seremban, 2019)
Program “SMART ARABIC LEARNING” bagi kod subjek bahasa ketiga (Bahasa Arab) TAC101, TAC151, TAC401, TAC451 DAN TAC501 adalah program anjuran bersama pensyarah-pensyarah bahasa Arab di bawah APB, Kampus Kuala Pilah dengan Jabatan bahasa Arab Fakulti Bahasa & Linguistik Universiti Malaya dan ALUMNI Jabatan Bahasa Arab Universiti Malaya. Kebanyakan pelajar menganggap subjek Bahasa Arab adalah bahasa yang sukar dipelajari dan difahami terutamanya bagi mereka yang tiada asas bahasa Arab. Maka, program “SMART ARABIC LEARNING” ini diadakan sebagai salah satu usaha dan langkah untuk memberi pengetahuan mengenai teknik berkesan pembelajaran bahasa Arab. Program ini melibatkan perkongsian pengalaman dan pendedahan pembelajaran menggunakan aplikasi atas talian bagi meningkatkan motivasi diri pelajar untuk mempelajari bahasa Arab dengan lebih mudah dan efektif.