Pengaplikasian motif - motif tradisional dan moden pada barangan kemas perak / Fidrouz Nasaruddin - Nasaruddin, Fidrouz (2001)
Kajian ke atas perkembangan Seni Pertukangan Perak yang semakin berkembang mengikut arus kemodenan. Kajian tesis saya ini akan merangkumi kajian terhadap motif-motif tradisional dan motif-motif moden yang saling bersaing dalam seni pertukangan perak ini. Kawasan kajian akan dijalankan di kawasan pantai timur terutamanya di Kota Bharu, Kelantan kerana mudah untuk mendapat pelbagai maklumat dan bahan sampel. Kajian ini berteraskan kepada sejarah permulaan perkembangan pengaplikasian motif-motif tradisional dan kemudian kemunculan motif-motif moden. Hasil daripada kajian ini akan membantu kita mempelbagaikan usaha untuk mengembalikan minat masyarakat terhadap seni pertukangan perak dan motif-motif tradisional dapat dikembangkan semula bersama arus moden. Motif-motif tradisional patut dikekalkan bersama seni pertukangan perak agar ia dapat menonjolkan imej Kesenian Melayu walaupun masa dan sesuatu keadaan itu berubah.