Kajian perbandingan penggunaan tembaga dan perak dalam penghasilan pasu bunga (Vase) / Mohamad Faisal Othman - Othman, Mohamad Faisal (2001)
Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti unsur-unsur logam lain yang perlu ada didalam logam tembaga dan perak yang bertujuan untuk proses pembuatan 'vase' Di samping itu juga kajian ini adalah untuk mengetahui cara-cara atau teknik pembuatan dan peralatan-peralatan yang digunakan yang mana ia merupakan satu angkah penting bagi mengckalkan unsur-unsur seni tradisional. Kajian motifmotif juga merupakan salah satu bahan kajian yang mana ia adalah satu langkah untuk meningkatkan permintaan terhadap barangan perak dan tembaga khususnya vase. Dalam kajian ini, subjek terdiri daripada 6 orang tukang perak dan tembaga, 6 orang pengusaha dan penjual serta 10 peminat seni barangan tembaga dan perak yang kebanyakannya meliputi sekitar lokasi di Kampung Mokrat, Kampung Tunjung dan sekitar Kota Bharu. Hasil kajian menunjukkan bahawa faktor umur dam zaman banyak mempengaruhi perkembangan pertukangan barangan perak dan tembaga khususnya 'vase'. Gabungan kedua-dua faktor ini telah dapat meningkatkan penghasilan barangan yang berasaskan logam seperti tembaga dan perak di samping mengekalkan unsur-unsur seni yang wujud sejak zaman berzaman. Kajian ini juga adalah untuk adalah meningkatkan mutu barangan serta memperkenalkan barangan ini kepada mata dunia dan mempelbagaikan golongan peminat sama ada golongan sederhana mahupun golongan berada terhadap barangan ini.