Ke arah kecemerlangan matematik / Zulkifley Mohamed - Mohamed, Zulkifley (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1996)
Mencapai kecemerlangan dalam matematik adalah menjadi idaman para pelajar, ibu bapa dan masyarakat secara keseluruhan. Pertanggungjawaban terhadap perkara ini tidak seharusnya dibebani secara mutlak terhadap pendidik dan ibu bapa sahaja. Para pelajar berperanan merenung diri mereka bagi mengimbangi usaha yang dilakukan oleh pendidik. Artikel ini mengupas peranan pendidik, kepentingan matematik, masalah para pelajar dalam pembelajaran matematik, dan peranan para pelajar dalam mencapai kecemerlangan dalam matematik.