Permulaan alam semesta dari pandangan kosmologi / Syed Yusainee Syed Yahya - Syed Yahya, Syed Yusainee (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1996)
Kecenderungan untuk mencari jawapan kepada persoalan tentang mekanisma bermula dan berakhinya alam ini telah lama menjadi minat para falsafah. Artikel ini cuba untuk menghuraikan tentang persoalan ini dari sudut pandangan fizik astronomi dengan meninggalkan penggunaan matematik tinggi yang mendirikannya.