Penghayatan Islam dan nilai murni dalam proses pengajaran dan pembelajaran / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1996)
Pendidikan adalah wahana penting dalam menjana generasi yang berkualiti. Dalam proses tersebut, persoalan agama dan nilai dilihat sebagai satu unsur yang perlu diberikan perhatian. Dengan cara itu, diyakini hasrat untuk melahirkan generasi yang berilmu, dan berkemahiran di dalam ketahanan dalaman akan tercapai. Tulisan ini ingin menyorot persoalan tersebut dengan lebih mendalam lagi.