Paradigma pemikiran matematik: sejarah dan keindahannya / Azizah Aris and Saadiah Sahat - Aris, Azizah; Sahat, Saadiah (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1996)
Matematik merupakan bidang penting yang digunakan dalam pelbagai bidang kerjaya. Justeru itu, Kementerian Pendidikan telah melaksanakan gerak gempur matematik di sekolah sekolah bagi memberi penekanan terhadap kepentingan matematik kepada para pelajar. Di peringkat Institusi Pengajian Tinggi pula, para pelajar sepatutnya lebih bersedia untuk menjadi proaktif dan kreatif dalam menangani permasalahan matematik untuk menuju ke arah kecemerlangan yang membawa kepada paradigma pemikiran matematik. Seterusnya kertas kerja ini membincangkan ciri-ciri bagi mencapai kecemerlangan di dalam bidang matematik.