Peleburan unsur kata dalam bahasa Melayu: satu pendedahan / Rahmat Ghazali - Ghazali, Rahmat (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1996)
Peleburan unsur kata dalam bahasa Melayu ialah satu gejala yang mungkin dianggap lumrah dalam bahasa dialek dan bahasa slanga. Namun dari aspek etimologi, gejala ini juga berlaku pada kata-kata yang telah mantap dan baku dalam konteks penggunaannya di kalangan penutur bahasa Melayu. Bagi sesetengahnya, kata-kata yang telah melalui proses peleburan unsur itu menjadi sinonim kepada bentuk asalnya. Kata-kata tersebut kerap kalinya lebih popular daripada bentuk asalnya kerana faktor keringkasannya. Yang menariknya, masyarakat penutur bahasa Melayu seakan akan lebih gemar menggunakan kata yang telah melalui proses peleburan ini sehingga ada antara bentuk asalnya yang jarang digunakan atau tidak digunakan lagi sehingga terus pupus. Gejala peleburan unsur kata ini juga terus terusan berlaku pada perbendaharaan kata bahasa Melayu terutamanya dalam bahasa lisan. Kertas Kerja ini mendedahkan gejala peleburan unsur kata ini dengan mengemukakan perubahan bentuk pada sesuatu kata akibat peleburan tersebut sena pengaruh gejala ini pada tabiat berbahasa di kalangan penutur bahasa Melayu di Malaysia.