Wacana industri kajian impak alam sekeliling / Mohamed Syazwan Osman - Osman, Mohamed Syazwan (Faculty of Chemical Engineering, 2020)
Penilaian Kesan kepada Alam Sekeliling (EIA) merupakan suatu pendekatan saintifik untuk mengenal pasti impak alam sekitar dan mencadangkan langkah-langkah mitigasi bagi sesuatu cadangan projek. EIA Secara umumnya, ia mempunyai manfaat yang banyak sekiranya dapat dilaksanakan dengan efektif. Pada masa kini, EIA telah dilaksanakan dengan meluas di seluruh dunia. Dalam konteks Malaysia sebanyak 2094 laporan EIA diterima oleh Jabatan Alam Sekitar Malaysia (JAS) dari tahun 2004 hingga 2014 dengan purata laporan EIA yang diproses adalah sebanyak 264 laporan setahun. Justeru, Fakulti kejuruteraan Kimia telah telah menjemput konsultan EIA iaitu Ir Ammar Mohd Rashid (Pengarah Urusan AMR Environment Sdn Bhd) pada 11 Mac 2020 lalu untuk berkongsi kepada pelajar-pelajar khususnya yang mengambil subjek CEV641 (Environmental Impact Assessment) berkaitan isu- isu terkini mengenai EIA ini.