Kebudayaan dan kesenian Kelantan profil, polemik dan masa depan / Che Kamaruddin Che Bebakar ...[et al.] - Che Bebakar, Che Kamaruddin; Sidik, Mohd. Pauzi; Hamzah, Nor Irama; Muhammad, Norina; Mohd. Tahir, Mohd. Roslan (1997)
Kesenian dan kebudayaan Kelantan mempunyai dua masalah Utama dimana penerimaan generasi muda terhadap kesenian dan kebudayaan, mendapat saingan dengan hiburan- hiburan seperti Karaoke, tetapi muzik moden menerusi televisen dan radio. Corak Pemerintahan di Kelantan, yang lebih mengutamakan dasar-dasar pemerintahan cara lslam. Kesenian dan Kebudayaan , yang bercanggah dengan nilai-nilai Islam ditegah untuk dipersembahkan di Kelantan. Umumnya, motif utamanya ialah hiburan ini diharamkan, bagi hiburan yang mempunyai unsur yang bertentangan dengan nilai-nilai Islam. Keadaan ini mengakibatkan kesenian dan kebudayaan mendapat banyak halangan untuk dikekalkan sebagai warisan Kelantan Pengkajian ini lebih diberi tumpuan secara soal selidik dan temu bual tokoh yang terlibat secara langsung dalam kesenian dan kebudayaan. Melalui kajian ini, kami dapat merumuskan bahawa kesenian dan kebudayaan kini mempunyai banyak halangan dan tidak dapat meneruskan kegiatan kesenian dengan jayanya sekiranya kerajan negeri masih melaksanakan dasar-dasarnya.