Projek Kemasin Semerak (PERKASA): peranan dan sumbangan dalam pembangunan sosio ekonomi penduduk setempat / Hj Hashim Ismail ...[et al.] - Ismail, Hj Hashim; Hassan, Hj Zakaria; Hassan, Mat Seno; W. Hussin, W. Zailan; Che Him, Kamariah (1998)
Kertas Projek ini bertajuk "Projek Kemasin Semerak (PERKASA) : Peranan dan masalah dalam pembangunan sosio ekonomi penduduk setempat." Melalui kertas projek ini penyelidik cuba menyingkap sebanyak mungkin peranan sebenar yang dimainkan oleh PERKASA untuk membantu penduduk terutamanya golongan petani berubah dari segi taraf hidup melalui penyusunan semula aktiviti pertanian dan kegiatan-kegiatan lain lain yang boleh menyumbang kepada peningkatan pendapatan. Bersesuaian dengan tujuan PERKASA diwujudkan, para penyelidik cuba menyingkap sedalam mungkin peranan sebenar yang telah dimainkan oleh PERKASA didalam sumbangannya mengubah nasib para penduduk terutamnya petani melalui projek-projek yang dijalankan untuk meningkatkan pendapatan petani dikawasan seliaan. Melaui kertas projek ini juga penyelidik ingin melihat sejauhmana keberkesanan projek-projek yang telah dibangunkan oleh PERKASA dikawasan-kawasan terlibat bertujuan untuk mencari sejauhmanakah projek-projek ini telah berjaya mengubah atau setidak-tidaknya membawa keluar penduduk-penduduk dikawasan seliaan dari paras kemiskinan. Melalui kajian ini juga para penyelidik cuba membuat perbandingan taraf sosio ekonomi penduduk dikawasan kajian sebelum dan selepas penubuhan PERKASA. Adalah diharapkan melalui saranan-saranan yang dikemukan melalui kertas projek ini akan lebih memantapkan aktiviti-aktiviti PERKASA dimasa akan datang.