Pengajaran Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua berdasarkan pendekatan natural dan deduktif / Syed Jamal Abdul Nasir Syed Mohamad - Syed Mohamad, Syed Jamal Abdul Nasir (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1998)
Artikel ini cuba mendedahkan bagaimana mengaplikasikan pendekatan natural dan pendekatan deduktif dalam mengajar Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua. Pendekatan natural ialah satu pendekatan yang membentuk suasana pembelajaran yang seakan-akan sama seperti seseorang itu belajar bahasa pertama. Manakala pendekatan deduktif pula ialah pendekatan pengajaran yang berasaskan daripada peraturan-peraturan generalisasi kepada contoh khusus, dan seterusnya beralih kepada kesimpulan, atau penggunaan generalisasi tersebut. Daripada penyelidikan ini, didapati pendekatan natural dan deduktif boleh menyumbang hasil yang berkesan kepada pengajar-pengajar Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua. Segala prosedur diterangkan dengan terperinci bagi memudahkan pembaca mengaplikasikan pendekatan ini.