Permohonan Anugerah Inovasi Perkhidmatan Awam (AIPA) bagi tahun 2007: meningkatkan jaminan kualiti modal insan pelajar IPTA di peringkat global menerusi pengiktirafan antarabangsa / Muhammad Azmi Ayub - Ayub, Muhammad Azmi (Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2007)
Perkembangan persekitaran dalaman dan luaran secara tidak langsung memberikan cabaran dan persaingan kepada sistem pengurusan FKM UiTM. Seperti yang dijelaskan di atas, satu cabaran utama dalaman FKM UiTM yang dikenal pasti ialah keupayaan mengimbangi antara peningkatan kemasukan pelajar dengan hasrat menjamin kualiti perkhidmatan pendidikan tinggi berterusan di samping berdepan dengan kekangan peruntukan kewangan yang terhad. Secara khusus, antara cabaran yang dihadapi FKM UiTM ialah dari aspek pengambilan pelajar, kemudahan pelajar, perolehan kakitangan yang berkaliber, penyediaan ruang pengajaran dan pembelajaran serta penginapan yang cukup dan kondusif, integrasi sistem pengkomputeran dan komunikasi antara kampus, selain memastikan program akademik yang berdaya saing dan relevan untuk bumiputera meningkatkan status ekonomi mereka.