Sekitar persoalan solat jamak dan qasar / M. Nurdin Jasid - Jasid, M. Nurdin (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1989)
Manusia dalam hidupnya menghadapi bermacam-macam cabaran dan keadaan. Di antaranya ialah apabila berada dalam keadaan yang enyusahkan mereka untuk melaksanakan solat (sembahyang) pada waktunya. Misalnya: