Pelaksanaan teknologi pertanian tepat, mekanisasi, automasi dan aplikasi teknologi Internet of Things (IoT) dalam sektor pertanian di Malaysia / Zarifah Fadilah Ramli ... [et al.] - Ramli, Zarifah Fadilah; Abd Karim, Hilwana; Amirnordin, Nur Alia; Zainal, Dr. Nurazilah; Md Akhir, Norhaniza; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Sektor pertanian negara telah melalui beberapa proses transformasi sejak merdeka hingga kini. Revolusi bidang pertanian di Malaysia semakin berkembang pesat seiring dengan perkembangan teknologi semasa yang diguna pakai bagi meminimalkan sumber tetapi memaksimumkan hasil yang di luar jangkaan khususnya kepada petani dan penternak moden. Bermula dari era pelaksanaan Dasar Pertanian Negara 1 (DPN 1) pada tahun 1984, Dasar Pertanian Negara 2 (DPN 2) pada tahun 1992, diikuti dengan Dasar Pertanian Negara 3 (DPN 3) pada tahun 1998 dan kini dengan penggubalan Dasar Agromakanan Negara (DAN 2.0) yang telah diperkenalkan pada tahun 2021 telah memperlihatkan kemajuan industri pertanian Malaysia yang konsisten. Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) telah diberi tanggungjawab untuk menerajui proses transformasi dalam sektor pertanian ke arah mencapai matlamat Dasar Agromakanan Negara.