Warna-warni Open Distance Learning (ODL) Jabatan Sains Gunaan 2021 / Suhaiza Hasan and Mohd Muzafa Jumidali - Hasan, Suhaiza; Jumidali, Mohd Muzafa (Jabatan Sains Gunaan, 2022)
Sistem pembelajaran secara terbuka dan jarak jauh yang lebih dikenali sebagai Open distance Learning (ODL) menjadi salah satu medium penyampaian dalam pengajaran dan pembelajaran yang semakin mendapat perhatian di hampir semua institusi pendidikan tinggi semasa musim pandemik Covid-19. Begitu juga di Jabatan Sains Gunaan, UiTM Cawangan Pulau Pinang yang mana para pensyarah telah mula mengadaptasi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) dengan menggunakan pelbagai aplikasi seperti google meet, Zoom, Whatsapp, Telegram dan Microsoft Team. Hal ini sedikit sebanyak akan menambah kreativiti para pensyarah dalam inovasi penyampaian kuliah secara maya.