Kejayaan cemerlang pelajar Program Pra Diploma Sains / Suhaiza Hasan - Hasan, Suhaiza (Jabatan Sains Gunaan, 2022)
Seramai 46 pelajar lepasan Sijil Pelajar Malaysia (SPM) telah berjaya menyambung pengajian ke Program Pra Diploma Sains UiTM Cawangan Pulau Pinang pada semester kemasukan Oktober 2021 - Februari 2022. Program Pra Diploma Sains ini adalah satu program peringkat pra diploma di bawah Fakulti Sains Gunaan yang memberi peluang kedua kepada para pelajar lepasan SPM untuk membuat persediaan sebelum meneruskan pengajian ke penerapan diploma UiTM dalam bidang sains dan teknologi. Seramai 33 pelajar telah berjaya mencapai keputusan HPNG 3.50 dan keatas dalam penilaian akhir yang dijalankan pada Februari 2022. Daripada jumlah itu seramai 4 pelajar telah mendapat keputusan cemerlang HPNG 4.00. Kecemerlangan mereka ini sangat memberi inspirasi kepada semua pelajar. Sesungguhnya kejayaan ini turut membuktikan bahawa dengan iltizam dan bantuan serta bimbingan, pelajar-pelajar yang agak lemah keputusan SPM dan daripada golongan B40 juga mampu berjaya dengan cemerlang sekiranya diberi peluang.