Kajian terhadap kesan amplitud berbeza modifikasi bahan kursus LSCF modifikasi pada prestasi elektrik / Nur’Ainun Atikah Mohd Nor and Mohd Zaki Mohd Yusoff - Mohd Nor, Nur’Ainun Atikah; Mohd Yusoff, Mohd Zaki (Jabatan Sains Gunaan, 2022)
Lantanum strontium kobalt ferit (LSCF) mengandungi lantanum (III) oksida, oksida strontium, oksida kobalt, dan oksida besi; (oksida besi kobalt). Ianya berwarna hitam dan mengkristal semasa memutarbelitkan struktur perovskite heksagon (Irsyad et al. 2016). Oksida perovskite, iaitu Lai-xSrxCoi-yFeyO3 (LSCF) amat berpotensi sebagai bahan katod yang menjanjikan suhu perantaraan SOFC yang sangat baik, kestabilan kimia dan terma, dan ia juga terlibat dalam aktiviti pemangkin tinggi untuk pengurangan oksigen dan kekonduksian elektrik tinggi.