Epidemik, endemik dan pandemik fahami perbezaannya / Dr. Jamilah Mohd Mahyideen ... [et al.] - Mohd Mahyideen, Jamilah; Yaakob, Hafisah; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan; Mohamad, Wan Normila (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Perkataan epidemik, endemik dan pandemik mula menjadi sebutan dalam kalangan masyarakat di Malaysia sejak kemunculan virus Coronavirus (COVID-19) pada tahun 2020. Wabak COVID-19 yang melanda negara kita bukan satu-satunya penyakit yang mempengaruhi dunia pada skala global. Susulan penularan COVID-19 yang semakin membimbangkan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengkategorikan COVID-19 sebagai pandemik. Walaubagaimanapun, COVID-19 belum dicatat dalam sejarah sebagai pandemik yang terburuk. Situasi terkini COVID-19 di Malaysia sehingga 15 Oktober 2021 menunjukkan wabak ini telah menjangkiti 2,379,466 orang dan mengakibatkan 27,858 kematian. Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memaklumkan Malaysia bakal memasuki fasa endemik COVID-19 bermula hujung Oktober 2021. Epidemik, endemik dan pandemik mempunyai sebutan yang hampir sama. Namun begitu, tiga terma ini membawa maksud yang berbeza. Apakah perbezaan antara epidemik, pandemikdan epidemik?.