Transkrip temubual bersama Puan Zubaidah binti Keliwon dan Encik Masselih Bin Miswan, Penerus dan Jurulatih Bertauliah Zapin Parit Mastar mengenai pengalaman beliau sebagai Penerus dan Jurulatih Seni Tarian Zapin / Alina Syahira Norhamim and Nur Aimi Aqilah Mohd Jayus - Norhamim, Alina Syahira; Mohd Jayus, Nur Aimi Aqilah (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan anak dan cııcu kepada pengasas Zapin Parit Mastar iaitu Puan Zubaidah Binli Keliwon dan Encik Masselih Bin Miswan. Ramai dalam kalangan masyarakat terutamanya generasi muda kini, kurang mendapat pendedahan tentang seni tari warisan lebih lagi tarian zapin yang menjadi satu tarian ikonik dan sebagai hiburan masarakat Melayu terdahulu. Selain mengupas latar belakang tokoh, sejarah lisan ini bertujuan unluk mengkaji sama ada seni tarian ini masih kekal relevan diarus kemodenan negara. Selain itu juga, kajian lisan ini juga unluk mengenalpasti sebab dan faktor tarian zapin semakin dilupakan oleh generasi kini serta untuk mendokumentasikan seni tari zapin ini supaya menjadi rujukan generasi akan datang dan tidak ditelan zaman. Melalui projek sejarah lisan ini juga, diharapkan masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang akan mengenali dengan lebih lanjut dan mendalam tentang seni tarian zapin ini.