Transkrip temubual bersama Puan Wan Salmah binti Wan Sulaiman, mengenai pengalaman beliau sebagai Tokoh Ulek Mayang / Nur Syazwani Ahmad Suhaimi and Che Wan Solihah Che Wan Noh - Ahmad Suhaimi, Nur Syazwani; Che Wan Noh, Che Wan Solihah (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan yang masih mewarisi seni kebudayaan bertajuk ulek mayang. la merupakan salah satu daripada pecahan kategori dalam jenis ulek mayang, selain daripada tarian zapin, dikir barat dan sebagainya. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang tokoh yang masih mewarisi kesenian ini, projek sejarah lisan ini akan cuba mengungkap kebenaran sebenar disebalik isu yang sering kali dikaitkan dengan kesenian iaitu khurafat. Bermula dari sejarah tentang seni kebudayaan ulek mayang ini, kajian juga menumpukan secara menyeluruh tentang peralatan, syarat-syarat, ritual-ritual yang dikaitkan,fungsi setiap cerita dan lagu, isu-isu yang berkaitan dan paling utama adalah keunikan seni kebudayaan ulek mayang itu tersendiri. Kajian ini bukan sahaja melalui Puan Wan Salmah Binti Wan Sulaiman, malah turut diperolehi dari beberapa sumber yang lain bagi melihat sejauh mana persamaan dan perbezaan dalam kajian yang telah dilakukan. Implikasi dari kajian ini adalah terutamanya kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek sejarah lisan juga, generasi pada hari ini mengenali dengan lebih lanjut tentang seni kebudayaan ulek mayang.