Mata wang kripto: Apa yang perlu kita tahu / Nooraza Tukiran and Maziah Mohammad Arif - Tukiran, Nooraza; Mohammad Arif, Maziah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Evolusi mata wang berubah dari zaman dahulu sehingga hari ini. lanya bermuia dengan penggunaan daripada barangan kulit kerang, besi, emas, perak, kertas dan sebagainya. Seiring dengan perkembangan teknologi di zaman moden ini timbul pula mata wang kripto yang popular dan dikatakan mudah serta senang diterima pakai dalam transaksi digital. Mata wang kripto ini bertungsi sebagai wang alternatif kepada wang fiat yang mana wang fiat adalah mata wang yang tidak memiliki nilai intrinsik dan ditetapkan sebagai tender sah oleh peraturan pemerintah. Contoh wangfiat adalah wang kertas yang digunakan di kebanyakan negara di dunia ini. Jika mata wang fiat sedia ada dikelolakan oleh Bank Pusat, mata wang kripto ini berdiri sendiri di mana ia tidak dikeluarkan oleh mana-mana pihak berkuasa pusat dan tiada campur tangan daripada kerajaan. Ini menjadikan ia sukar untuk dimanipulasi oleh Bank Pusat atau termanupilasi disebabkan oleh beberapa faktor seperti faktor ekonomi dan geopolotik.