Kepimpinan: ciri-ciri kualiti kepimpinan Rasullullah S.A.W yang harus dicontohi / Nur Fadhlina Zainal Abedin - Zainal Abedin, Nur Fadhlina (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Nabi Muhammad S.A.W adalah pemimpin unggul yang menubuhkan kerajaan Islam di Madinah. Penduduk Madinah yang terdiri daripada pelbagai agama yang sebelumnya telah lama berpecah belah telah berjaya disatukan. Di bawah kepimpinan baginda juga, beberapa misi peperangan besar telah dimenangi. Keberkesanan kepimpinan Rasulullah S.A.W mewujudkan ketaatan, kehormatan dan pengiktirafan terhadapnya, samada oleh umat Baginda mahupun mereka yang bukan Islam. Menurut Yasin, Ghani & Jalal, (2014), kualiti kepimpinan Rasulullah S.A.W terdiri daripada enam kriteria iaitu ketinggian akhlak, ketahanan dan kesabaran, kemampuan menguasai diri, keadilan dalam pemberian hak, keberanian dan kekentalan, dan persiapan kekuatan mental dan fizikal.