Transkrip temubual bersama Puan Shareefah binti Ibrahim, artis veteran era 70-an mengenai pengalaman beliau sebagai penyanyi era 70an / Khalilul Nishad Abdullah and Shah Nurfikrie Baharudin - Abdullah, Khalilul Nisi-Iad; Baharudin, Shah Nurfikrie (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang artis veteran yang dahulunya pernah bergelar sebagai seorang penyanyi yang bersuara merdu. Beliau mulai aktif dalam bidang nyanyian seawal usianya belasan tahun. Dek kerana minat beliau terhadap bidang nyanyian, beliau telah menepis segala cabaran dan perspektif negatif dari kalangan penduduk sekitar, bahkan dari keluarganya sendiri. Beliau mula menyanyi pada ketika itu berumur 15 tahun pada tahun 1969. Pada awalnya, beliau memulakan karier nyanyian dengan mengikuti band-band di kampungnya, iaitu The Next of King. Setelah itu, rezeki menyebelahi beliau apabila beliau ditawarkan untuk pergi sesi ujibakat nyanyian iaitu Bakat TV dibawah seliaan RTM dan sekaligus ini menjadi batu loncatan untuk beliau menaikkan namanya. Setelah berjaya ke sesi ujibakat, beliau telah menyanyikan lagu Jepun dan ini menarik minat para penerbit RTM pada ketika itu.