Transkrip temubual bersama Armaya Aman Ramli pelakon and pelawak veteran mengenai pengalaman dan latar belakang hidup / Muhammad Rashid Rahman and Muhamad Syafiq Abdul Samad - Rahman, Muhammad Rashid; Abdul Samad, Muhamad Syafiq (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan mengenai pengalaman seorang tokoh yang terlibat di dalam bidang seni lakonan tanah air. Beliau dikenali sebagai seorang pelakon berbakat yang terkenal. Beliau mula menceburi bidang lakonan seawal tahun 70-an dan masih meneruskan bidang lakonan sehingga kini. Pada masa kini, dapat dilihat bahawa artis veteran semakin dilupakan. Oleh sebab itu, kajian sejarah lisan adalah salah satu alternatif untuk merungkai kisah hidup artis veteran. Menerusi proses temubual bersama tokoh, kami dapat mengetahui perjalanan karier dan hidup seorang insan bergelar artis. Kajian ini juga turut menumpukan perhatian kepada latar belakang peribadi, kisah hidup, pengalaman, penganugerahan dan cabaran yang dihadapi oleh artis veteran. Melalui temubual ini, pelbagai input telah kami perolehi bagi tujuan menghasilkan transkrip dan menerbitkannya di dalam arkib UITM. Akhir kata, kami berharap agar kajian ini dapat membantu dalam mendedahkan sejarah hidup tokoh ini dalam usaha untuk mengenang sumbangan bakat mereka kepada masyarakat dan negara.