Memorandum Perjanjian (MoA) dimeterai antara Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universitas Tanjungpura / Rofiza Aboo Bakar - Aboo Bakar, Rofiza (2022)
Satu Memorandum Perjanjian (MoA) antara Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universitas Tanjungpura (UNTAN), Indonesia telah termeterai bagi memperkukuhkan lagi kerjasama penyelidikan di antara kedua-dua pihak. Majlis ini telah dijalankan secara tertutup secara dalam talian dan telah dihadiri oleh wakil-wakil dari kedua-dua belah pihak. UiTM telah diwakili oleh Rektor UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP), Ybhg. Profesor Ts. Dr. Salmiah Kasolang serta disaksikan oleh Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik dan Antarabangsa UiTMCPP, Profesor Madya Ir. Dr. Ahmad Rashidy Razali. UNTAN pula diwakili oleh Rektor UNTAN, Profesor Dr. Garuda Wiko, dan disaksikan oleh Dekan Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Dr. H. Martono. MoA ini tercetus hasil daripada kerjasama erat kedua-dua buah universiti sejak dari 2017 dengan memorandum persefahaman yang telah ditandatangani serta beberapa siri program yang telah dijalankan dan diketuai oleh Profesor Madya Dr. Rofiza Aboo Bakar dan Puan Farina Tazijan dari UiTMCPP serta Profesor Madya Dr. Ikhsanuddin dan Profesor Madya Dr. Sudarsono dari UNTAN. Antara program yang telah dijalankan ialah buku yang menampilkan pengumpulan artikel-artikel penyelidikan, seminar, webinar, konferensi, kuliah jemputan, lawatan pelajar dan pensyarah, serta banyak lagi. Pemeteraian MoA ini seterusnya dapat memberi lebih peluang kepada kedua-dua pihak bekerjasama erat untuk melaksanakan penyelidikan merangkumi bidang-bidang pembacaan, penulisan dan strategi pembelajaran sewaktu menghadapai krisis Covid-19 yang hasilnya akan memberi manfaat kepada bidang pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris, para pendidik dan pelajar universiti.