Kewangan dan pelaburan: simpanan dan pinjaman ASB / Habsah Kasim and Iskandar Ariffin - Kasim, Habsah; Ariffin, Iskandar (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Pelaburan Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN) adalah antara pelaburan yang paling popular di Malaysia. Kedua- dua pelaburan ni diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), sebuah anak syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). PNB pula ditubuhkan pada 17 Mac 1978 bertujuan bagi menjayakan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dengan mengalakkan pelaburan dalam kalangan Bumiputera. Setakat 2017, ASNB menguruskan dana berjumlah RM207.398 bilion. ASB ini dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad pada 2 Januari 1990 untuk membantu golongan Bumiputera dalam menyediakan simpanan alternatif. Simpanan alternatif ASB ini pula boleh menjana pulangan/keuntungan untuk jangka masa yang panjang dan secara konsisten. Maksudnya, pulangan setiap tahun yang pelabur akan terima adalah konsisten.