Pengurusan dan strategi: 10 tips perniagaan online / Maziah Mohamed Arif - Mohamed Arif, Maziah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Pada awal tahun 2020, ramai peniaga yang berjinak-jinak kepada perniagaan online. Apa itu perniagaan online? Perniagaan online adalah perniagaan yang menggunakan kaedah pemasaran di platform internet. Maksudnya usahawan internet tidak perlu bersesak – sesak di jalan raya dan tidak perlu berjumpa pelanggan secara fizikal, tetapi cukup dengan hanya bekerja secara melayari internet menggunakan emel, online chatting, support forum, newsletter dan lain-lain teknologi untuk berhubung dengan pelanggan dan pemegang taruh yang lain. Kedengarannya usahawan internet punya kelebihan dari perniagaan offline. Tetapi yang harus mana-mana usahawan perlu tahu ialah tidak kira perniagaan itu online atau offline, ia tetap memerlukan usaha yang kuat, komitmen, kesungguhan, kerajinan, ilmu, strategi dan pelbagai aspek yang lain. Ada banyak tips dan petua yang boleh diperolehi di media massa. Di sini, saya ingin menyenaraikan sepuluh (10) tips dan petua perniagaan online yang patut diketahui dan dikuasai oleh usahawan internet untuk kekal berjaya.