Transkrip temubual bersama Masrun bin Tamisi (Herman Tino), anak seni era 80-an mengenai pengalaman beliau sebagai artis veteran / Nurin Zulaikha Md Fadzil and Siti Noor Khadijah Abdul Halim - Md Fadzil, Nurin Zulaikha; Abdul Halim, Siti Noor Khadijah (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan tentang perjalanan hidup seorang tokoh artis veteran yang merupakan antara artis veteran yang terkenalpada tahun 1980-an dan masih aktifsehingga kini iaitu Masrun bin Tamisi atau lebih popular dikenali dengan nama sandaran sebagai Herman Tino. Ramai dalam kalangan masyarakat pada zaman kini terutamanya generasi yang baharu kurang mengenali Herman Tino sebagai artis yang pernah terkenal suatu masa dahulu dengan nyanyian lagu "Mengapa Dikenang Mengapa Difikir". Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang salah satu artis veteran yang masih berkecimpung dalam industri seni tanah air, projek sejarah lisan ini sedaya upaya akan merungkai cerita-cerita atau pengalaman yang tidak pernah dikeluarkan atau diterbitkan oleh artis veteran tersebut. Kajian ini akan menyingkap asam garam artis veteran secara langsung melalui Herman Tino sendiri dalam menjadi seorang artis dalam industri tanah air. Melaluiprojek sejarah lisan inijuga diharapkan agar masyarakat terutamanya generasi kini yang lebih cenderung meminati artis-artis muda yang mempunyai penampilan serta bakat yang bagus untuk mengenali dengan lebih lanjut tentang artis veteran yang telah lama menapak di dalam industri seni tanah air.