Transkrip temubual bersama Encik Suhaimi Magi Pensyarah di Universiti Malaysia Sabah mengenai pengalaman beliau dalam Tarian Piring / Siti Nazira Rosli and Nurul Faten Adila Abd Aziz - Rosli, Siti Nazira; Abd Aziz, Nurul Faten Adila (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang masih mewarisi satu seni kebudayaan iaitu Suhaimi Magi. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi yang baru dalam era ini tidak mengetahui secara langsung tentang kewujudan seni kebudayaan yang unik ini yang merupakan salah satu tarian tradisi iaitu Tarian Piring. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang salah satunya tokoh yang masih mewarisi kesenian ini, projek sejarah lisan ini akan membincangkan tentang Tarian Piring yang begitu unik berasal dari Minangkabau. Bermula dari sejarah tentang seni Suhaimi Magi tersebut, kajian ini turut memfokuskan secara menyeluruh tentang penglibatan tokoh dalam bidang seni ini, pencapaian beliau, kriteria penari-penari, kostum yang digunakan, koreografi tarian piring, muzik yang digunakan, sumbangan beliau, harapan serta isu-isu yang berkaitan dengan Tarian Piring itu. Kajian ini bukan sahaja melalui Encik suhaimi Magi sendiri, malah ianyajuga turut diperolehi dari beberapa sumber yang lain bagi melihat sejauh mana persamaan dan perbezaan dalam kajian yang telah dilakukan. Implikasi kajian ini adalah terutama kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melaluiprojek sejarah lisan ini juga, diharap masyrakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang akan mengenali dengan lebih lanjut dan mendalam tentang seni Tarian Piring ini.