Peranan dan keberkesanan pihak Lembaga Sungai-Sungai Sarawak dalam proses memelihara dan memulihara sungai-sungai Sarawak / Sufian Salleh …[et al.] - Salleh, Sufian; Ahmad, Tandi Kasuma; Adanan, Mohammad Asri; Hamzah, Siti Normala; Ahmad, Zamiah (2000)
Penguatkuasaan ke atas pemeliharaan dan pemuliharaan Sungai Sarawak adalah langkah yang telah lama diperkenalkan oleh pihak Lembaga Sungai Sarawak dalam menjaga kualiti air daripada pencemaran. Mengikut prosedur terbaru yang diperkenalkan oleh pihak Lembaga Sungai Sarawak ialah dengan mengetatkan lagi undang-undang dan peraturan bagi pengilang dan pengusaha serta masyarakat setempat bagi mengelakkan pencemaran daripada berlaku. Sekarang ini “Sarawak Rivers Cleanliness” telah melancarkan program yang diberi nama Education Programmes atau Program Ppendidikan Pendidikan Kebersihan Sungai-Sungai Sarawak iaitu telah mengetatkan lagi peraturan kebersihan sungai-sungai Sarawak.