Transkrip temubual bersama Sayyida Beevi M.Shahul Hameed, Diva Dangdut Malaysia mengenai latar belakang beliau sebagai artis veteran pada tahun 80-an / Nur Atikah Fariza Jaafar - Jaafar, Nur Atikah Fariza (Fakulti Pengurusan Maklumat, 2021)
Transkrip ini adalah kerangka awal kepada aspek pengkisahan artis veteran dalam perkembangan genre dangdut di Malaysia. Tidaklah terlalu banyak penulisan yang mengfokuskan kepada pendokumentasian sejarah lisan melalui artis veteren yang dipilih ini. Dangdut sendiri adalah sebuah genre tarian dan muzik rakyat yang unik dengan menampilkan paluan tabla dan gendang mengikut rentak iramanya tersendiri. Oleh yang demikian, istimewanya genre dangdut ini menunjukkan bahawa tidak semua orang mampu membawa irama tersebut. Seperti diva dangdut Malaysia ini, beliau mula komersial dan popular pada pertengahan era 90-an dengan lagu berjudul Angkat Kaki yang mengangkat nama beliau dalam genre dangdut. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang tokoh, projek sejarah lisan inijuga turut merungkai asam garam kehidupan Puan Sayyida Beevi M.Shahul Hameed selama berkecimpung dalam industri hiburan tanah air ini. Kajian ini juga bukan sahaja menerusi tokoh sendiri, malah ianya turut diperolehi daripada sumber-sumber yang lain bagi melihat sejauh mana persamaan dan perbezaan dalam kajian yang dilakukan. Implikasi kajian ini adalah terutamanya kepada pengkaji, pelajar dan orang awam. Melalui projek sejarah lisan ini diharapkan masyarakat luar terutamanya generasi akan datang dapat mengenali lebih lanjut dan lebih mendalam tentant irama dangdut yang cuba diketengahkan oleh tokoh.