Amanah pelaburan hartanah / Nurain Farahana Zainal Abidin ... [et al.] - Zainal Abidin, Nurain Farahana; Kamarulzaman, Masrul Hayati; Idris, Dr. Asma’ Rashidah; Zoolkefli, Zuliana (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2021)
Pelaburan hartanah merupakan pilihan yang sangat tepat dalam mempraktikkan kepelbagaian portfolio pelaburan. Secara amnya, pelaburan hartanah merupakan pilihan pelaburan yang sangat menguntungkan. Ia berupaya menjana pendapatan pasif secara berterusan dan boleh menjadi pelaburan jangka panjang yang baik sekira nilainya meningkat dari masa ke semasa. Pelabur bahkan boleh menjadikan ia sebagai medium untuk membina kekayaan. Walau bagaimanapun, pelabur harus mempersiapkan diri sebelum memulakan perlaburan hartanah. Antara faktor-faktor yang perlu diambil kira sebelum memulakan perlaburan ialah harus memiliki modal permulaan atau modal pusingan yang besar di mana ianya merangkumi kos-kos seperti kos pemilikan hartanah, kos selenggara hartanah serta kos luar jangka.