Jahiliah dan ideologi / Nasif Sidquee Pauzi - Pauzi, Nasif Sidquee (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Kamus Dewan edisi keempat mendehnisikan jahiliah sebagai gelaran kepada umat Arab sebelum lahirnya Nabi Muhammad SAW yang tidak menerima kebenaran ajaran para nabi dan rasul sebelum kedatangan Islam. Perkataan jahiliah berasal daripada bahasa Arab jahala yang membawa maksud tidak mengetahui atau tidak mempunyai pengetahuan. Kamus al-Maany pula mendefinisikan istilah jahiliah sebagai tempoh masa antara zaman setelah perginya Nabi Isa a.s dan dibangkitkan Nabi Muhammad SAW. Dalam al-Quran menjelaskan tentang jahiliah yang bermaksud keadaan jiwayang menolak hidayah dan petunjuk ilahi serta keadaan yang bersifat menentang hukum Allah. Hal ini dinyatakan dalam surah al-Maidah ayat 50 yang bermaksud: "Sesudah itu, patutkah mereka berkehendak lagi kepada hukum-hukum jahiliah? Padahal kepada orang-orang yang penuh keyakinan tidak ada sesiapa yang boleh membuat hukum yang lebih baik daripada Allah* Apabila disebut zaman jahiliah, ia merujuk kepada masyarakat Arab yang hidup di semenanjung Arab pada waktu selepas kemusnahan empangan Ma'arib di Saba'pada tahun 300 Masihi.Tempoh zaman jahiliah itu adalah sekitar 310 tahun bermula dari tahun 300 Masihi sehingga 610 Masihi. Masyarakat Arab pada waktu itu digelar masyarakat jahiliah kerana tidak mengikut mana-mana ajaran nabi dan rasul yang terdahulu sama ada Nabi Sulaiman a.s„ Nabi Ibrahim a.s„ Nabi Ismail a.s„ Nabi Musa as„ Nabi Isa a.s. atau mana-mana nabi dan rasul yang lain. (Mohd Shukri Hanapi, 2013)