Sejarah awal ketamadunan luak Jelebu / Dr. Muhammad Firdaus Haji Abdul Manaf and Dr. Haji Mohd. Kamel Mat Salleh - Abdul Manaf, Muhammad Firdaus (Dr.); Mat Salleh, Haji Mohd. Kamel (Dr.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Luak Jelebu merupakan salah satu Luak Berundang di Negeri Sembilan. Pembentukan luak ini melalui tempoh cukup lama iaitu bermula seawal termeterainya perjanjian dengan pihak kolonial. Sepanjang tempoh sebelum wujudnya Luak Jelebu di bawah perjanjian tersebut, sejarah luak ini dianggap amat misteri hingga wujudnya istilah 'Dynastic of Myth'. Hal ini menggambarkan bahawa Sejarah Jelebu begitu misteri dan sukar dibongkar. la dianggap sukar untuk diteliti dan dikaji kerana kekurangan bahan-bahan rujukan serta data-data yang sahih terutamanya daripada pihak kolonial sendiri. Hal ini menyebabkan berlakunya simpang-siur dalam penceritaan sejarah dan memberikan kesan yang cukup mendalam terhadap pembinaan jati diri sebahagian masyarakat di luakini. Kesannya, pengaruh-pengaruh asing diagungkan sedangkan luak ini mempunyai nilai sejarahnya yang tersendiri dengan pembentukan struktur pentadbiran seawal tahun 1440-an Masihi lagi dan pernah mencapai kemuncaktamadun kerajaannya dengan kestabilan politik, sosial dan ekonomi serta berjaya menjadi mercu tanda keagungan Islam sekitar tahun 1600-an Masihi.