Insan sebagai Khalifah dalam peradaban / Nurul Atikah Poniran and Dr Mohamad Hasif Jaafar - Poniran, Nurul Atikah; Jaafar, Dr Mohamad Hasif (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Peranan insan dalam membangunkan peradaban adalah elemen yang paling utama dalam sesebuah ketamadunan. Pembinaan insan dalam peradaban adalah proses untuk membentuk insan yang baik dan berguna. la bukan sahaja berguna kepada dirinya malah masyarakat, agama dan negara. Jika insan dapat dibina dengan baik maka pasti kejayaan akan menjadi kenyataan. Perbincangan tentang insan juga perlu merujuk kepada peranan manusia sebagai makhluk Allah SWT. Manusia berperanan sebagai khalifah Allah SWT di muka bumi ini. Dari segi bahasa, khalifah bermaksud pemimpin yang tertinggi (Ibn Manzur, 1999, hal. 182-183.