Ketidakseimbangan pengaliran berita antarabangsa dan peranan agensi berita serantau / Mariah Muda - Muda, Mariah (Faculty of Communication and Media Studies (FCMS), 2004)
Kertas kerja ini membincangkan sedikit latar belakang tentang ketidakseimbangan pengalioran berita di antara bahagian dunia yang kaya dengan bahagian dunia yang miskin. Ia juga turut memberikan keadaan-keadaan yang membawa kepada penubuhan agensi berita nasional di kebanyakan negara di dunia dan juga penubuhan agensi-agensi berita serantau. Untuk lebih memahami kenapa kewujudan agensi-agensi berita nasional dan serantau tidak dapat mengatasi maslah dominasi berita dari agensi berita gergasi dunia, maka perbincangan didasarkan kepada Teori Hegemoni yang dilihat masih relevan dari dahulu sehinggalah sekarang.