Analisis konsep al-Lata ‘if terhadap al-Basmalah dalam tafsir Mafatih al-Ghayb / Ahmad Fakhrurrazi Mohammed Zabidi and Wan Nasyrudin Wan Abdullah - Mohammed Zabidi, Ahmad Fakhrurrazi; Wan Abdullah, Wan Nasyrudin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2016)
Salah satu aspek dalam Tafsir Mafatih Al-Ghayb oleh Imam Al-Razi adalah allataif iaitu makna halus dan mendalam di sebalik setiap ayat al-Quran. Kajian ini bertujuan mengenalpasti uslub dan tema al-lataif yang terkandung dalam ayat basmalah. Analisis dokumen mengguna pakai perisian elektronik ‘Maktabah alSyamilah’ versi 3.48. Pendekatan induktif, deduktif dan tematik digunakan bagi mengeluarkan tema utama al-lataif. Kajian ini mendapati empat uslub telah digunakan bagi mengetengahkan aspek al-lataif dalam basmalah. Selain itu, kajian ini mengenalpasti bahawa tema utama yang terkandung di dalamnya ialah akidah, tasawuf, kerohanian dan juga nahu bahasa Arab. Namun begitu, tema tasawuf mengenai kehalusan hubungan hamba dan Allah SWT menjadi tema utama yang paling banyak dihuraikan. Kajian ini menyimpulkan bahawa aspek al-lataif turut menjadi sebahagian tafsiran dan huraian ayat basmalah. Selain itu, kajian ini merumuskan bahawa aspek al-lataif yang dikeluarkan oleh Imam AlRazi sarat dengan ilmu tasawuf yang menggerakkan hati nurani manusia untuk memahami dan merasai kehebatan sifat Al-Rahman dan Al-Rahim Allah SWT. Dengan itu, pengkajian terhadap al-lataif boleh membantu dalam usaha memperdalamkan keyakinan kepada Allah SWT dan penghayatan terhadap isi kandungan al-Quran dengan lebih sempurna.