Penubuhan jabatan / institusi fatwa di Malaysia: Johor, Melaka dan Negeri Sembilan / Dr. Mohd Kamel Mat Salleh - Mat Salleh, Dr. Mohd Kamel (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Setiap negeri di Malaysia mempunyai sejarah tersendiri berkenaan dengan penubuhan Jabatan Mufti atau institusi fatwa di negeri masing-masing. Penulisan ini akan menjelaskan berkenaan dengan susur galur kronologi bagaimana ia ditubuhkan di negeri Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.