Ingin kenal siapa Yahudi? / Hisam Satari - Satari, Hisam (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Firman Allah Taala dalam surah al-Maidah ayat 82 yang bermaksud: “Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang musyrik".Namun demikian permusuhan tersebut bukan penghalang kepada umat Islam untuk mempelajari sejarah tentang agama Yahudi dan pandangan mereka. Inilah usaha yang dilakukan oleh alim-ulama Islam untuk mendalami sejarah mereka bagi menolakdakwaan dan tipu daya mereka. Siapakah Yahudi? Terdapat beberapa pendapat untuk mengetahui maksud Yahudi ini menurut kata asalnya seperti berikut: "Had" - Berasal daripada perkataan Arab yang membawa maksud bertaubat atau kembali ke jalan yang benar. " Yahuza" - merujuk kepada nama anak Nabi Yaakub a.s. yang juga merupakan seorang pemimpin Bani Israel. "Yahwah" - Dinisbahkan kepada tuhan Bani Israel sebagaimana yang terkandung di dalam Taurat.