Kesan globalisasi dalam kalangan pelajar / Nurul Safwah Aminuddin Zaki and Nurul Atikah Poniran - Aminuddin Zaki, Nurul Safwah; Poniran, Nurul Atikah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Di era yang selalu berubah ini, pelbagai cabaran globalisasi mempengaruhi peradaban dan agama kita. Sebilangan besar perbincangan yang melibatkan isu-isu globalisasi ini lebih memfokuskan kepada isu-isu yang berkaitan dengan ekonomi dan percaya bahawa aspekglobalisasi yang lain tidak penting, seperti globalisasi budaya dan globalisasi pengetahuan dan maklumat (Osman Bakar, 2017). Sebenarnya, isu globalisasi lain juga mesti dipertimbangkan untuk memastikan bahawa peradaban dan agama Islam negara kita terpelihara. Bukan itu sahaja, kita juga perlu menonjolkan perspektif Islam dan perspektif dunia Timur dengan cara yang lebih berkesan di peringkat antarabangsa, agar masyarakat dapat membandingkan perspektif berikut dengan adil dan saksama (Osman Bakar, 2017). Dengan ini, masyarakat dapat menentukan antara sudut pandang berikut yang boleh diikuti dan mana yang harus dielakkan. Selain itu, kita tidakdapat meremehkan masalah globalisasi yang melanda negara kita, kerana akan menyebabkan keruntuhan moral masyarakat, terutama kaum muda. Ini kerana remaja adalah kumpulan yang suka melakukan atau mencuba perkara baru. Sekiranya mereka terlibat dalam aktiviti yang tidak menguntungkan, ia akan memberi kesan negatif terhadap moral mereka. Bukan hanya itu, ia juga boleh menyebabkan keruntuhan perpaduan masyarakat.