Kajian ekonomi sampingan peneroka Felda Kahang Barat, Kluang, Johor Darul Takzim / Mohd Helmey Rahim - Rahim, Mohd Helmey (1996)
Sektor ekonomi bukan hanya ditujukan kepada sesutu golongan untuk dilaksanakan, tetapi merangkumi semua warganegara samada yang bermastautin di dalam atau diluar bandar. Keperluan mengkaji kehendak dan perjalanan sesuatu bidang ekonomi yang ditumpukan di luar bandar khususnya masyarakat FELDA sekurang-kurangya akan membantu pengkaji dalam menyelesaikan masalah melalui cadangan-cadanagan yuang sesuai samada secara langsung atau tidak. Kajian akhir ini memberi satu gambaran semasa cara hidup peneroka FELDA secara am dan pembabitan mereka dalam menjalankan aktiviti pekerjaan sampingan di samping menjalankan tugas sebagai seorang peneroka yang bekerja di ladang kelapa sawit. Penemuan kajian menghasilkan cadangan-cadangan secara am khusus untuk bidang yang diceburi.