Analisa ke atas amalan khurafat, syirik dan azimat di kampung Banjar, mukim Durian Sebatang, Teluk Intan, Perak / Ishak Ahmad … [et al.] - Ahmad, Ishak; Zainol, Che Zam; Abdul Rahim, Esmahan; Ismail, Norhayati (2001)
Kepercayaan yang baik, landasan pokok bagi masyarakat Islam. Tauhid inti daripada kepercayaan tersebut dan jiwa daripada Islam secara keseluruhannya. Oleh kerana itu melindungi kepercayaan dan tauhid, adalah yang pertama dilakukan oleh Islam dalam perundangan mahupun dakwahnya. Begitu juga membenteras kepercayaan jahilliah yang dikumandangkan oleh polytheisme yang sesat itu, suatu perintah yang harus dikerjakan demi membersihkan masyarakat Islam dari perbuatan khurafat, syirik dan kesesatan. Walaupun orang Melayu bertambah maju dan gaya hidup golongan tinggi dan pertengahan mereka macam bangsa-bangsa yang telah maju beratus-ratus tahun, tetapi kepercayaan dan pegangan agama mereka adalah sebaliknya. Ramai orang Melayu percaya kepada karut marut atau khurafat macam etnik-etnik primitif di Afrika. Kajian ini amat perlu supaya masyarakat Melayu umumnya akan menyedari serta memberi satu panduan kepada mereka supaya dapat membezakan antara yang haq dan batil. Setelah mendapat penerangan yang lengkap senanglah untuk mengambil langkah terbaik untuk membasmikannya.