Peranan dan keberkesanan Koperasi Pegawai-pegawai Kerajaan Taiping Berhad, Daerah Larut, Matang dan Selama, Taiping / Faizul Abdullah, M. Nik Mohd. Kamal M. Tajuddin and Hamid Mohd. Isa - Abdullah, Faizul; M.Tajuddin, M.Nik Mohd. Kamal; Mohd.Isa, Hamid (1998)
Gerakan Koperasi di Malaysia telah wujud lebih dari 70 tahun yang lalu. Dalam tempoh tersebut banyak pengalaman yang telah dilalui oleh gerakan ini yang sepatutnya menjadi panduan serta pengajaran kepada yang berkenaan. Koperasi sebagai satu institusi sosio - ekonomi berorientasikan penggabungan manusia secara beramai - ramai sememangnya wajar boleh memainkan peranan besar dalam membangunkan ekonomi negara melalui kegiatan dalam pelbagai bidang yang boleh menguntungkan ahli - ahli dan gerakan itu sendiri. Gerakan koperasi di asaskan atas prinsip - prinsip menolong diri sendiri, keahlian sukarela, kesamarataan ahli - ahli, gabungan manusia dan memajukan ahli - ahli. Justeru itu dapat menghidupkan semangat jayadiri serta bantu - membantu, perpaduan kaum dan berdikari untuk meninggikan taraf hidup ahli - ahlinya. Gerakan Koperasi di Malaysia mempunyai masa depan yang baik untuk membasmi kemiskinan, menyusun semula masyarakat dan melibatkan diri di dalam berbagai - bagai bentuk kegiatan ekonomi di negara ini. Ahli - ahli Koperasi Kredit khasnya, perlulah memahami tujuan sebenar Koperasi dan sebab - sebab mereka menjadi ahli. Sebagai ahli yang sepatutnya cenderung menabung mereka nampaknya lebih terdedah dan berminat untuk meminjam. Ahli - ahli sewajarnya memanfaatkan Koperasi dengan bijak dan tidak menyalahgunakan fungsinya yang sebenar. Umumnya apabila menjadi ahli, mereka merasakan perlu menggunakan kemudahan pinjaman itu.