Mesin memerah kelapa / Mohd Emran Mohd Sharif, Clement Joseph and Kamarul Azhar Saadan - Mohd Sharif, Mohd Emran; Joseph, Clement; Saadan, Kamarul Azhar
Mesin pemerah isi kelapa ini adalah berfungsi untuk tujuan mendapatkan santan kelapa daripada isinya yang telah di parut terlebih dahulu. Mesin ini direkabentuk dengan tujuan untuk membantu surirumah. Proses memerah isi kelapa dengan cara lazim atau tradisi, iaitu dengan menggunakan tangan sebagai media pemerah dan penapis adalah tidak cekap dan praktikal untuk masa kini. Proses tesebut mempunyai banyak kelemahan terutamanya dari segi kebersihan, masa dan kuantiti santan yang diperolehi juga sedikit. Oleh kerana itu, kami merasakan bahawa rekaan kami ini adalah amat bertepatan dan berfaedah kepada pengguna dalam mengatasi masalah tersebut. Mesin rekaan kami ini mempunyai sistem operasi yang mudah dan boleh dikendalikan atau digunakan oleh sesiapa saja.