Mikrostruktur dan morfologi komposit getah asli termoplastik - garnet itrium besi (PP/NR –Y3Fe5O12) / Abdul Aziz Mansor and Siti Atkah Abdul Hamid - Mansor, Abdul Aziz; Abdul Hamid, Siti Atkah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2001)
Komposit polipropilena - getah asli (PP/NR) berpengisi serbuk YIG (Y3Fe5O12) telah disediakan dengan menggunakan mesin Brabender. Kesan penambahan serbuk pengisi YIG di dalam komposit PP/NR/YIG telah dikaji dari segi mikrostruktur dan morfologi. Teknik-teknik pembelauan sinar-X (XRD) dan mikroskopi imbasan elektron (SEM) masing-masing telah digunakan bagi menentukan mikrostruktur, morfologi dan kehomogenan taburan pengisi di dalam komposit PP/NR/YIG. Diffraktogram daripada kajian pembelauan sinar-X menunjukkan struktur pengisi YIG dalam komposit tidak berubah. Keputusan ujikaji menunjukkan bahawa zarah-zarah pengisi YIG bertabur secara sekata di dalam komposit PP/NR/YIG.