Kajian kemungkinan bagi menyewakan kelengkapan bengkel mekanikal kepada bakal usahawan / Khadijah Sipan and Mohd. Kamal Ibrahim - Sipan, Khadijah; Ibrahim, Mohd. Kamal (1990)
Lapuran projek ini diadakan bagi memenuhi seruan kerajaan Malaysia iaitu untuk menggalakkan lebih ramai kaum Bumiputra menceburi bidang keushawanan. Dengan adanya kajian ini, maka diharapkan ianya mendapat sambutan daripada pihak-pihak yang mempunyai bengkel untuk membuat penyewaan. Seterusnya ia dapat menolong para usahawan yang menghadapi masalah kekurangan modal atau lain-lain masalah. Disamping itu, ia akan memberi peluang kepada pelajar untuk mengetahui, bagaimana kaedah sesuatu produk itu dibuat. Ini akan memberikan pengetahuan dan pengalaman yang sangat berguna kepada mereka. Mereka juga boleh mengasah bakat dengan cara menjadi pekerja ‘part-time’. Mereka juga mendapat pendedahan dalam pengendalian dan penggunaan sesuatu peralatan dengan betul. Ia juga membuktikan ITM sebagai pusat pengajian tinggi, dengan sendirinya bertanggungjawab dalam mendidik dan memberikan kemudahan kepada Bumiputra. Pihak ITM juga dapat menyesuaikan kemudahan bengkel dengan keadaan industri yang sebenarnya. Segala kewangan yang didapati, digunakan untuk keperluan pelajar.