Daya rintangan model bot / Md Arif Hasan and Ilias Yahya - Hasan, Md Arif; Yahya, Ilias (1984)
Tujuan projek ini adalah untuk mendapatkan nilai-nilai daya sorokan, daya rintangan kulit dan daya rintangan ombak; yang mana nilai-nilai ini amat berguna dalam rekabentuk sebuah bot yang sebenar. Di snmping itu, saiz bilah bagi kipas dapat ditentukan. Segala kajian ini adalah berdasarkan semata-mata kepada model bot yang dibuat dari kayu jelutung. Terdapat beberapa kesulitan yang dialami untuk menjayakan projek ini, misalnya alat ukuran daya, yang mana ia sangat-sangat diperlukan dalam ujian ke atas model. Walau bagaimanapun projek ini berjaya dilaksanakan atas bimbingan penasihat projek dan juga kakitangan Jabatan Kejuruteraan Jentera.