Kefahaman ayat al-Quran dalam kalangan pelajar tahfiz = The understanding of Quranic verses among tahfiz students / Mohd Hakim Mothar Rijan, Mohd Asmadi Yakub and Ahmad Rozaini Ali Hassan - Mothar Rijan, Mohd Hakim; Yakub, Mohd Asmadi; Ali Hassan, Ahmad Rozaini (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2024)
Kefahaman ayat al-Quran merupakan tuntutan yang penting dalam pembelajaran al-Quran. Ianya dilihat lebih dekat dengan pelajar tahfiz al-Quran yang sering mendampingi dan menghafaz al-Quran. Walau bagaimana pun elemen kefahaman ayat al-Quran kurang diberi perhatian dalam pembelajaran mereka dan banyak tertumpu kepada hafazan semata-mata. Kajian dijalankan bagi mengkaji kepentingan kefahaman ayat dan menganalisis pengamalannya dalam kalangan pelajar tahfiz. Kajian dijalankan berbentuk kualitatif dengan melihat pada kajian-kajian lepas, kitab-kitab muktabar dan pandangan ulama Islam. Hasil dapatan kajian, berdasarkan tinjauan kajian-kajian yang lepas, pengkaji menemukan kepentingan kefahaman ayat al-Quran sebagai elemen yang penting dalam pembelajaran dan penghayatan al-Quran lebih-lebih lagi kepada penghafaz al-Quran. Elemen kefahaman ayat-ayat al-Quran ini masih kurang diberi perhatian dalam pembelajaran tahfiz. Kajian mencadangkan agar kajian yang lebih terperinci dijalankan akan datang bagi menambahbaik elemen kefahaman dalam pembelajaran tahfiz al-Quran. Kajian berharap dapat memberi maklumat penting dalam memperkasa dan menambah baik kaedah pembelajaran di institusi Tahfiz di negara ini.