Substation / Mad Azli Hambali - Hambali, Mad Azli; Abd Samad, Mohd Shamrin
Pencawang elektrik ialah pengumpul komponen-komponen perkakasuis yang digunakan untuk mengarahkan pengaliran tenaga elektrik didalam sistem kuasa dan memastikan keselamatan sestem dengan menyediakan satu badan dimana alat-alat perlindungan otomatik dan perlencongan pengaliran tenaga dapat dipasang. Pencawang elektrik mungkin juga berkaitan dengan Sistem Janakuasa secara terus mengawal pengaliran kuasa kedalam suatu sistem atau mengubah nilai voltan bekalan samada merendah/ meninggi dengan adanya alat-ubah kuasa atau mungkin juga menyambungkan beberapa cawangan bekalan yang mempunyai sama nilai voitannya.